Страницы
- Գլխավոր
- Միջին դպրոցի վրացախոսները
- Առաջադրանքներ 10-րդ դասարան
- Առաջադրանքներ 11-րդ, 12-րդ դասարան
- Հոդված
- Թարգմանություններ
- Վրացերենի տեսադաս
- Երևանը վրացերենով նախագիծ - Երևան 2800
- Իմ մասին
- Հայ-վրացական հանրակրթական ընկերություն
- «Մխիթար Սեբաստացի» կրթահամալիր
- Ճամփորդություններ
- "მხითარ სებასტაცი" სასწავლო კომპლექსი
- Վրացերենի 2022-2023 ուսումնական տարվա ծրագիր
- Ուսումնական առաջին շրջանի գործունեության ամփոփում
- 2019-2020 ուստարվա իրականացված նախագծեր
среда, 30 октября 2013 г.
понедельник, 28 октября 2013 г.
Վրաստանում ենք. Մշակույթը կրթում է
«Մխիթար Սեբաստացի» կրթահամալիրի վրացախոսների ակումբի և Գեղարվեստի ավագ դպրոցի ապագա նկարիչների մի խումբ ակումբի ղեկավար, վրացերեն լեզվի ուսուցիչ Ռինա Շագինյանի, արվեստագետ, գծանկարի արվեստանոցի ղեկավար Գագիկ Չարչյանի և Գեղարվեստի ավագ դպրոցի կազմակերպիչ Գայանե Առաքելյանի ղեկավարությամբ հայ-վրացական կրթամշակութային կապերի ամրապնդման կրթական նախագծի շրջանակում գտնվում են Վրաստանի մայրաքաղաք Թբիլիսիում: Նախագիծն իրականացվում է Թբիլիսիի քաղաքապետարանի Սոլիկո Վիրսալաձեի անվան գեղարվեստի դպրոցի հետ համատեղ:
пятница, 18 октября 2013 г.
Ուղևորություն դեպի Թբիլիսի...
Աշնանային արձակուրդներին Վրացախոսների ակումբով ուղևորվում եմ Թբիլիսի: Ես առաջին անգամ եմ լինելու Թբիլիսիում և լսել եմ, որ այն գեղեցիկ քաղաք է: Թիբիլիսի քաղաքը կառուցել են հայերը և այն համարվում է հայկական քաղաք: Անհամբեր սպասում եմ, որ կտեսնեմ այդ քաղաքը և կծանոթանամ նրան: Ցանկանում եմ ծանոթանալ վրացական խոհանոցին, նրա մշակույթին, սովորույթներին և զարգացնել վրացերենիս իմացությունը: Ուրախ եմ որ դարձա Վրացախոսերի ակումբի անդամ, և հնարավորություն ունեցա այցելել Թբիլիսի:
Արհեստների ավագ դպրոց
Արհեստների ավագ դպրոց
Դանելյան Սեդա 11 դաս.
Վրացախոսների ակումբ
Վրացախոսների ակումբ
среда, 16 октября 2013 г.
Վերկվիլիի բերդ. բանաստեղծության վերլուծություն, Տարիել Խարխելաուրի
Տարիել Խարխելաուրին իր Վերկվիլիի բերդի մասին պատմող բանաստեղծությունում բերդը ներկայացնում է, որպես գայլի պես մոխրագույն մի զարհուրելի բերդ, որը ծածկված է յոթնապատիկ ամպով: Բերդը գնտվում է Դիդգորիում, որը ըստ գրողի նկարագրման շատ սարսափելի տեղ է, որտեղ այնպիսի տպավորություն է, որ օձը լիզում է մեջքդ: Բանաստեղծության հերոսը հանուն բարեկամի վրեժը լուծելու պատրաստ է զենքով ու զրահով գնալ կռվի և միայն հաղթելուց հետո թեկուզ և մահանալ:
Վերլուծեց ` Նարեկ Սահակյանը 10 -րդ դաս.
Վերլուծեց ` Նարեկ Սահակյանը 10 -րդ դաս.
იქნებ დაეტყო ლექსებს სიბერე,
სტრიქონს ჭაღარა შემოერია.
გრიგალებს ქროლვით ვეღარ მისდევენ,
ვეღარც ქარების ხმებზე მღერიან.
იქნებ რითმებმა მუხლი მოხარეს
და მდუმარება ზღვათა აოცებთ
და მიმწუხრისას ისე ოხრავენ,
როგორც აჩრდილნი სასაფლაოზე.
იქნებ ვერხვების ჩუმი შრიალი
სულს გარინდებულს ვეღარ აფხიზლებს
და როგორც ტყეებს ლომის ღრიალი
შენს წამწამთა ტევრს შემომახიზნეს.
ო, სასურველო, მზე დაიწვერა,
ღამის ლანდები ტყის პირს ჰკორტნავენ.
მოჰყივის ზესკნელს ბებერი წერო
და მხრების რხევით მიწა ტორტმანებს.
გრიგალებს ქროლვით ვეღარ მისდევენ,
ვეღარც ქარების ხმებზე მღერიან.
იქნებ რითმებმა მუხლი მოხარეს
და მდუმარება ზღვათა აოცებთ
და მიმწუხრისას ისე ოხრავენ,
როგორც აჩრდილნი სასაფლაოზე.
იქნებ ვერხვების ჩუმი შრიალი
სულს გარინდებულს ვეღარ აფხიზლებს
და როგორც ტყეებს ლომის ღრიალი
შენს წამწამთა ტევრს შემომახიზნეს.
ო, სასურველო, მზე დაიწვერა,
ღამის ლანდები ტყის პირს ჰკორტნავენ.
მოჰყივის ზესკნელს ბებერი წერო
და მხრების რხევით მიწა ტორტმანებს.
воскресенье, 13 октября 2013 г.
суббота, 12 октября 2013 г.
Բացահայտում ենք վրացական խոհանոցի գաղտնիքները
Այսօր Արհեստների ավագ դպրոցի Վրացախոսներ- 2 ակումբը որոշեց սոցիոլոգիական հարցում անցկացնել, թե որքանով են տեղեկացված երևանցիները վրացական խոհանոցից,ինչ վրացական ճաշատեսակներ են պատրաստում,որ ուտեստներն են ամենից շատ սիրում:
Հարցվածներից մեծամասնությունը ասաց, որ վրացական խոհանոցի համեմունքներն են օգտագործում տարբեր կերակուրներ պատրաստելիս: Երևանցիներից շատերը սիրում են վրացական խինկալի, չախողբիլի, սացիվի, ընկույզով լոբի:
Ինչքան էլ,տարօրինակ է, մարդիկ կային, որ ընդհանրապես ծանոթ չէին վրացական խորհանոցին: Արհեստների դպրոցի 11 դասարանի Օքսաննայի տատիկը ասաց որ գիտի պատրաստել վրացական տղեմալի:
Դե, իսկ ես սիրում եմ վրացական խաչապուրի
ԽԱՉԱՊՈՒՐԻ «ՆԱՎԱԿ»
Խմորիչը խառնել կաթին: Թողնել մի փոքր մնա: Լցնել մաղած ալյուրի վրա, ըստ ճաշակի աղ անել, հունցել խմորը: Թողնել խմորը հասունանա: Սուլուգունի պանիրը քերիչով անցկացնել, մի քիչ ալյուր ավելացնել, որ կպչուն ստացվի: Խմորը գնդերի բաժանել: Ամեն գունդը կլոր բացել: Մեջտեղում դնել միջուկ, երկու կողմից սեղմել այնպես, որ միջուկը երևա: Թխել 200 աստիճան տաք ջեռոցում, մինչև կարմրի: Մատուցելուց առաջ վրան կարագ քսել:
ալյուր 1 կգ
խմորիչ 10 գրամ
կաթ 2 թեյի բաժակ
աղ
միջուկ
ջուր 2 ճաշի գդալ
աղ
պանիր 1 կգ.
Արհեստների դպրոց
Սվետլաննա Սիրադեղյան 10 դաս.
Արհեստների դպրոց
Սվետլաննա Սիրադեղյան 10 դաս.
Подписаться на:
Сообщения (Atom)